...

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

Uluslararası İlişkiler Topluluğu Tarafından Diplomasi Okumaları İsimli Etkinlik Gerçekleştirildi
21/05/2024

16 Mayıs 2024 Perşembe günü saat 16.00’da Fakültemiz Konferans Salonunda (E) Büyükelçi Sn. Hasan GÖĞÜŞ ile Diplomasi Okumaları başlığı altında bir söyleşi düzenlendi. Büyükelçi GÖĞÜŞ’ün çevrimiçi olarak katıldığı programda kendisinin “Zor Başkentlerde Diplomasi” isimli kitabı çerçevesinde bir sohbet gerçekleşti. Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencilerinin ilgi gösterdiği etkinliğin açış konuşmasını Fakülte Dekanımız Prof. Dr. İlhan Güllü yaptı ve konuk Büyükelçi GÖĞÜŞ’e teşekkürlerini iletti. Program, Dr. Öğr. Üyesi Murat Demirel’in moderatörlüğünde devam etti.

Büyükelçi GÖĞÜŞ, davet için teşekkürlerini ifade ederek öğrencilere büyükelçilerin yazmış olduğu diğer eserleri de okumalarını, yabancı dile ağırlık vermelerini ve bir kariyer planı olarak Dışişleri Bakanlığına hazırlanmalarını tavsiye etti. Büyükelçi GÖĞÜŞ, etkinliğin soru-cevap kısmında öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Büyükelçi GÖĞÜŞ’ün “Zor Başkentlerde Diplomasi” isimli kitabını iki ay öncesinden temin ederek okuyan öğrencilerimizden bir kısmı konuk yazara çeşitli sorular yönelttiler. İngilizce Uluslararası İlişkiler Bölümü 1. Sınıf öğrencisi Besra Tekindağ “Kitabınızda, Finlandiya’daki bir diplomatik görüşmede Türk heyeti ile Finlandiya Heyeti arasında kadın-erkek oranının farklılığından bahsetmişsiniz. Türk Dışişlerinde kadın diplomat sayıları hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusunu; Uluslararası İlişkiler Bölümü 3. Sınıf öğrencisi Merve Nur Kaynar “Türk-Yunan ilişkilerinin 2024 yılında olumlu seyrettiğini gözlemliyorum. Bu iyileşmenin Türkiye’nin AB sürecine olan etkisini yorumlayabilir misiniz?” sorusunu; Uluslararası İlişkiler 1. Sınıf öğrencisi Lütfiye Dedeoğlu “Sayın Kamran İnan ile çalışma şansımız olsaydı, bize vereceğiniz tavsiyeler neler olurdu?” sorusunu; Uluslararası İlişkiler 3. Sınıf öğrencisi Deniz Özgür ise “Atina Büyükelçiliği neden her Türk diplomatı için heyecan verici bir makamdır?” sorusunu; Uluslararası İlişkiler 3. Sınıf öğrencisi Rabia Kılıç “İş hayatınızın aile hayatınıza nasıl etkileri oldu?” sorusunu; Fil Dişi Sahillerinden gelerek bölümümüzde eğitimine devam eden 4. Sınıf Öğrencisi Salif Anderson Barry ise “ Kitabınızın başlığını neden ‘Zor Başkentlerde Diplomasi” olarak koydunuz?” sorusunu; İngilizce Uluslararası İlişkiler Bölümünden 1. Sınıf öğrencisi Deniz Nurcan Özel ise “Viyana’daki göreviniz esnasında karşılaştığınız olayları okurken açıkçası ben oldukça rahatsız oldum. Siz bu olaylar karşısında sakinliğinizi nasıl koruyabildiniz?” sorusunu yönelttiler. İlgili soruları yanıtlayan Büyükelçi GÖĞÜŞ, aynı zamanda Türkiye’nin 2008 yılında 151 oy destekle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine geçici üye seçildiği anı ve bu başarının arkasındaki diplomatik planlama ve uygulamaları paylaştılar.

Büyük bir ilgiyle takip edilen söyleşi, Büyükelçi GÖĞÜŞ’ün “Kitaba olan ilgilerinden dolayı öğrencilerimize teşekkür ederim. İlerleyen dönemlerde yüz yüze de sohbet etmek isterim. Başarılar dilerim” sözleri ile sona erdi.