...

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

4. Kariyer Günleri Etkinliği Yapıldı
24/04/2018

17 Nisan 2017 tarihinde Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü 4.Kariyer Günleri yapıldı.

“4. KARİYER GÜNLERİ” etkinliğine İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper ASLAN, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Şükran GÜNGÖR TANÇ, İşletme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şevki ÖZGENER, İşletme Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Metin KAPLAN, Üniversitemizin akademik personeli ve öğrenciler katıldı.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Şükran GÖNGÖR TANÇ, “Öğrencilerin öğrendikleri temel bilgilerin uygulama ile desteklenmesi için kariyer günlerini organize ettiklerini, etkinliğe katılan panelistlerin bazılarının rol modeli mezunlarımız olduğunu belirterek sözü fazla uzatmadan panelistlere vermek istiyorum ve kariyer günlerinin faydalı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şevki ÖZGENER ise, “Sevgili öğrenciler, değiştiremeyeceğiniz bir geçmiş geride dururken, şekillendirip sahip olabileceğiniz bir gelecek sizi bekliyor. Sizlerin eğitimine yapılan yatırım, Türkiye’nin geleceğine yapılan yatırımdır. Bu bilinçle üniversitemiz sürekli çeşitli sektör ve kurumlarla işbirliği yaparak, uygulamaya dönük eğitim yollarını aramakta,  iş dünyasının saygın rol modellerinden yararlanma çabası içine girmektedir. İşte kariyer etkinliklerimiz de kültürel ve sosyal anlamda bu çabalarımızdan sadece bir tanesidir. Bütün çabamız öğrencilerimizin kariyer ve istihdam fırsatlarının farkına varması, kamu/özel kurumları ve meslekleri tanıması, kariyer planlama ve geliştirme konusunda ihtiyaç duydukları bilgi ve araçlara erişmesi ve kariyer tatmin sağlamalarıdır. Şayet Üniversitede iken profesyonel iş yaşamı ile ilgili kişisel gelişim eğitimlerine, seminerlere ve kurslara katılırsanız, staj ve yarı-zamanlı çalışma imkanları bulup kendinizi bilgi ve becerilerle donatırsanız, iş dünyasında kabul görmeniz daha kolay olacaktır.

Sevgili Öğrenciler kariyer yolunda ilerken zihinlerinizi geliştirecek kitaplar okumalı ve eğitimler almalısınız. Sizler profesyonel olarak maaşlarınızı karşılaştırmayı değil, öğrendiklerinizi kıyaslayın. Kendinize yatırım yapmayı önemserseniz, yalnızca uzun vadede daha fazla para kazanmakla kalmayacak aynı zamanda kariyer yolculuğunuz daha tatmin edici olacaktır.

İnsan Kaynakları Yönetimi derslerinde öğrencilerimize iş yaşamında yardımcı olmak için kariyer eğitimi verilmektedir. Bununla birlikte Kariyer Günleri düzenleyerek öğrencilere firmalar/kuruluşlar tanıtılmakta ve sektörün seçkin profesyonelleri ile bir araya getirme imkânları sunulmaktadır. Bu paneller öğrencilerimize CV hazırlama ve mülakat tekniklerini geliştirmeleri konularında fayda sağlayacaktır. Bu doğrultuda kariyer hayatlarına başlamadan önce öğrenciler daha bilinçli ve sonuç odaklı olacaklardır.

Sevgili öğrenciler, kariyer yolculuğunda iyimser olmanız gerek. Kötümser insanlar önlerine çıkan fırsatları kaosa, iyimser insanların ise kaosu fırsata dönüştürmektedir. İyimser olma becerisi mantıksal değil duygusal bir beceridir ve beynin bu duygu alanının eğitilmesi gerekir. Bu kapsamda iş hayatında iyilik yapma fırsatını kaçırmayın, en önemlisi iltifat etme fırsatını kaçırmayın, yeteneklerinizle insanların saygısını kazanın, doğru insanlarla iş arkadaşlığı yapın, iş arkadaşlarınızın sorunlarını çözme fırsatını kaçırmayın ve işyerindeki kişilerin ilgi alanlarını tanıyın. Zira yaptığınız işten mutlu değilseniz ve o iş için bir tutkunuz yoksa kariyerde başarısız olursunuz.

Yeni kariyer kuşaklarında sık gözlemlediğim sorunlardan biri de mesleki hırslardan dolayı duyguları ihmal etmeleridir... Birkaç yılda en yüksek mevkiiye yükselme hırsı gözlerini öylesine bürümüş ki kariyer pazarında başarı için satamayacakları değer yokmuş gibi davranıyorlar... Ancak Z kuşağının beklentileri, şeffaflık, fırsat eşitliği, kendini özgürce ifade edebilme, yeteneklere güvenme, özerklik, ehil insanları çalıştırma/terfi etme olunca bu bakış açısı profesyonellik açısından sürdürülebilir rekabet anlayışı olarak görünmemektedir.  Sizlere tavsiyem, kariyerde kısa vade de yöneticilikten ziyade her zaman iyi bir takım üyesi ve iyi bir iş arkadaş olmayı hedefleyin. Hani derler ya ateş olmayan yerden duman çıkmaz. Kariyer dünyasında da hedef olmayan yerden başarı çıkmaz. Başkalarını etkilemek, unvanla değil daha doğru ve kaliteli şeyler üretmek için yetenekleri geliştirmekle olur. Eğer yeteneklerinizi geliştirirseniz, sadece bir kariyer planınız olmayacak, aynı zamanda işsiz kalsanız bile daima bir haysiyet planınız olacaktır.

Öğrencilerimize diyorum ki, kariyer yolculukları, küçük adımlarla başlar. Etkinliğin başlangıç adımınıza katkıda bulunmasını dilerim.‎ Sevgili öğrenciler “Kendinizi ve kariyerinizi yönetin ki, dünyayı yönetecek gücünüz olsun". Kariyer etkinliğimizin öğrencilerimize yararlı olmasını diliyorum. şeklinde konuştu.  

Öğrenciler adına konuşan Sevda CANBOLAT “Üniversiteler, öğrencilerin derslerdeki teorik bilgileri gerçek iş hayatı uygulamaları ile birleştirerek pratiğe dönüştürmelerini, meslekleri her yönüyle tanıyıp doğru hedefler belirlemelerini, ilgi ve yetkinlikleri doğrultusunda uygun mesleği seçmelerini ve iş dünyasını tanımalarını sağlamak amacıyla kariyer günleri düzenlemektedir. Bu etkinliğimiz de kariyer geliştirmeye yönelik eğitimlerden sadece biridir.

Descartes’in dediği gibi “İyi bir kafaya sahip olmak yetmez; mesele onu iyi kullanmaktır.”  Bu nedenle sahip olduğumuz yetenekleri kullanmamız için yol gösterici eğitimlere ve seminerlere, rol modellerine ve yönetici deneyimlerini paylaşmaya ihtiyacımız var. Bu çerçevede kariyer geliştirmeye yönelik etkinliklerin sayıca artmasını istiyoruz.

Ayrıca kadınların bir temsilcisi olarak bu kürsüden konuşurken kadınlar açısından kariyere değinmemek bir eksiklik olur diye düşünüyorum. Onun için kadınların kariyerlerini geliştirmeleri konusunda da bir iki cümle kurmakta yarar görüyorum.

“Geçmişte kariyer derdinde olan birçok kadın inancını yitirdi. Ancak bugün kendi emeklerimize, kendi ideallerimize göre yaşama imkanını bulmak istiyorsak, kadınlar olarak kendimize ve yeteneklerimize daha çok sarılmamız gerekiyor.

Sanatçı Mehmet Aslantuğ, “Kadın evinde, üretimden çekilip, bütün istikbalini bir adamın vicdanına, aşkına, samimiyetine, günün sonunda bir gün aklının karışmasına, yanılgılarına bırakmamalı.” demişti. Bu görüş benim idealimle de örtüşmektedir. Bu nedenle kadınlar olarak birlerine muhtaç olmamak ve kariyerimizi herhangi bir erkeğin vicdanına bırakmamak adına ekonomik özgürlüğümüzü kazanmak, modern hayata dahil olmak ve kariyer yapmak zorundayız.

Bu bakış açısı ile kariyer etkinliğinin öğrenci arkadaşlarım ve şahsım için faydalı olacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.

4.Kariyer günleri kapsamında iki panel düzenlendi.  “Türkiye’de Kamu Sektöründe İstihdam Olanakları, Kamu Yöneticileri ve Rol Modellerinin Deneyimlerinin Paylaşılması” konulu binci panelde Nevşehir İli Defterdarı Orhan TAŞ, Nevşehir İli Göç İdaresi Müdür Vekili Cihan KURUNÇ, Nevşehir İli Göç İdaresi Uzmanı Mehmet ARSLAN, Nevşehir Vergi Dairesi Uzman Yardımcıları Özlem DEMİREL ve Fahrettin CERRAH konuşmacı olarak kariyer konusundaki deneyimlerini ve tavsiyelerini paylaştı.

“Özel Sektörde İnsan Kaynakları Yönetimi ve Turizmde Öğrencileri Bekleyen İstihdam Fırsatları&Sorunlar” konulu ikinci panelde ise Akın Plastik İnsan Kaynakları Müdürü Şıh Mehmet BÜYÜKBAŞ ve Savran Safari Sahip ve Yöneticisi Kemal GÜNTAŞ öğrencilere iş mülakatları, CV hazırlama, Turizm İş Fırsatları ve Sorunlar konusunda bilgi verdiler ve tavsiyeler sundular. 

Sunumlardan sonra Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Şükran Güngör TANÇ, İşletme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şevki ÖZGENER ve İşletme Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Metin KAPLAN panelistlere teşekkür belgesi takdim etti.

Prof. Dr. Şevki ÖZGENER panelistlere, öğrencilere, katılımcılara ve organizasyon komitesine teşekkür ettikten sonra kariyer günleri sona erdi.