...

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

egitim-ogretim_ve_sinav_yonergesi

NEVŞEHİR ÜNİVERSİTESİ  İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM  VE SINAV YÖNERGESİ

Genel Hükümler

Madde 1: Bu yönerge, 24 Temmuz 2007 Tarih ve 26592 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Nevşehir Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği'nin 2. maddesi gereğince hazırlanmış olup, Nevşehir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi eğitim-öğretim programlarının yürütülmesi için gerekli olan açıklayıcı ve tamamlayıcı hükümleri ihtiva etmektedir.

Madde 2: Nevşehir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Eğitim-Öğretim 8 yarıyıl (4 yıl) dır.


Zorunlu ve Ortak Zorunlu Dersler

Madde 3: Fakülte ders programlarında yer alan dersler zorunlu, ortak zorunlu ve seçimlik olmak üzere üç gruba ayrılır. Derslerin bir kısmı, ders programlarında Fakülte Kurulu’nun teklifi ve Senato’nun onayı ile önşartlı ders olarak belirlenebilir.

Zorunlu dersler tüm öğrencilerin almakla yükümlü oldukları derslerdir. Bitirme Tezi / Staj dersi de bu gruba dahildir. Bu ders, Fakülte Yönetim Kurulu’nun belirlediği esaslar dahilinde  yürütülür.

Ortak zorunlu dersler Türk Dili ile Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ve Bitirme Tezi / Staj dersleridir.


Seçimlik Dersler

Madde 4: Seçimlik dersler, seçimlik ders gruplarında yer alan, bir ya da daha fazla karşılığı bulunan, birbirine eşdeğer olan veya olmayan ve öğrencilerin bir kısmını seçmekle yükümlü oldukları derslerdir. Seçimlik ders gruplarında hangi derslerin yer aldığı, hangi derslerin birbirine eşdeğer olduğu ve öğrencilerin her bir seçimlik ders grubundan almakla yükümlü oldukları ders sayıları eğitim-öğretim planında belirlenir. Bu program Dekanlık tarafından öğrencilere ve danışmanlara her yarıyıl başında duyurulur.

İkinci, üçüncü ve dördüncü sınıflarda eğitim-öğretim planında belirlenen sayıdan fazla seçimlik derse kayıt yaptırılamaz.

Madde 5: Seçimlik bir ders, yeni kayıt yaptıran öğrencilerin sayısının Senato tarafından belirlenen sayıdan az olması veya dersin verilmesini imkansız kılan bir durumun ortaya çıkması halinde Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile açılmayabilir.

Fakültenin farklı bölümlerine ait ders programlarında aynı isim altında ve aynı içerikle yer alan seçimlik dersler birleştirilerek Yönetim Kurulu Kararı ile ortak bir ders halinde açılabilir.

Madde 6: Birbirine karşı seçimlik ve eşdeğer olan iki dersten bir tanesinin 5. maddede belirtilen sebeplerle açılmaması halinde, açılmayan derse ilk defa kayıt yaptıran öğrenciler ile bu dersten daha önceki yarıyıllarda tekrara kalan öğrenciler Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile eşdeğer derse aktarılırlar.

Birbirine karşı seçimlik fakat eşdeğer olmayan iki veya daha fazla dersten bir tanesinin açılmaması halinde, açılmamasına karar verilen derse kayıt olan öğrenciler bu dersin seçimlik karşılığı olan diğer derslerden istedikleri bir tanesine Yönetim Kurulu kararı ile kayıt yaptırırlar.

Madde 7: Daha önceki yarıyıllarda zorunlu olan, ancak içinde bulunulan yarıyılda seçimlik hale getirilen bir dersten tekrara kalmış olan öğrenciler tekrara kalmış oldukları dersin yerine bu dersin seçimlik karşılığı olan ders veya derslerden birine Yönetim Kurulu kararı ile kayıt yaptırabilirler. Bu durumdaki öğrencilerin, yeni alacakları derslerin devam yükümlülüğünü yerine getirmeleri gerekir.

Madde 8: Seçimlik derslere ilk defa kayıt  yaptıran öğrenciler her yarıyılın en geç ikinci haftasının sonuna kadar, danışmanlarının onayıyla, seçtikleri dersi bırakarak o derse karşı seçimlik olan diğer bir derse  kayıt yaptırabilirler.

Madde 9: Seçimlik bir dersten başarısız olan öğrenciler, istedikleri takdirde, takip eden yarıyıllarda, danışmanlarının onayı ve Yönetim Kurulu kararı ile tekrara kaldıkları derse bir daha geri dönmemek şartıyla, ilgili yarıyıldaki diğer seçimlik derslerden bir başkasına kayıt yaptırabilirler.

Kayıt Yenileme

Madde 10: Öğrenciler, her eğitim-öğretim yarı yılı için Senato tarafından belirlenen tarihler arasında kayıtlarını yeniletmek zorundadırlar. Kayıt yeniletmek ve ders almak için öğrenim katkı payı veya öğrenim ücretinin yatırılmış olması gerekir.

Fakülte Yönetim Kurulu tarafından kabul edilmiş mazeretlerinin bulunmaması halinde öğrenciler, ders kayıtlarını kendileri yaptırmak zorundadırlar.

Ders kayıtları, ders kayıt formlarının doldurulması ve danışmanın onayının alınması suretiyle yapılır. Danışman, üç nüsha halinde doldurulan ders kayıt formunun bir nüshasını Öğrenci İşleri Bürosu'na gönderir, bir nüshasını öğrenciye verir; bir nüshasını da kendisinde tutar. Haklı ve geçerli nedenlerle bu süreler içinde kaydını yeniletemeyen öğrenciler Senatonun belirleyeceği sürenin sonuna kadar Dekanlığa başvurmak zorundadırlar. Başvurular, Yönetim Kurulunca karara bağlanır.

Belirlenen süreler içinde kaydını yeniletmeyen öğrenciler o yarıyıl derslere devam edemez ve sınavlara giremezler. İki yarıyıl üst üste kaydını yeniletmeyen öğrencinin Fakülte’den kaydı silinir.


Ders Alma

Madde 11: Öğrenciler, kayıt yeniletme süresi içinde katkı payı veya öğrenim ücretini yatırdıktan sonra danışmanlarının denetiminde "Ders Alma Formu"nu ya bizzat veya internet aracılığı ile doldurarak alacakları dersleri belirlerler. Kayıt yeniletme işlemi danışmanın onayından sonra kesinleşir.

a) Kayıt yeniletme süresi içinde birinci sınıf öğrencileri, Fakülte Ders Programı’nda belirtilen sayıda dersleri; diğer öğrenciler ise öncelikle başarısız oldukları (FF ve FD notu aldıkları) veya daha önce almaları gerekip de alamadıkları dersleri almak zorundadırlar. Öğrenciler, azami ders yükü sınırı içinde kalmak koşuluyla ilk kez aldıkları dersleri, kayıt yeniletme süresi içinde değiştirebilir, sildirebilir veya yeni ders alabilirler.

b) Fakülte ders programından kaldırılan derslerden başarısız olan öğrenciler, bu derslerin yerine konulan dersleri alırlar. Yerine konulan ders yoksa bu derslerden sorumlu tutulmazlar, ancak mezun olabilmeleri için gerekli toplam krediyi tamamlamak üzere başka ders alırlar.

c) Öğrenciler, Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla Nevşehir Üniversitesi’nin veya yurt içi ve yurt dışındaki diğer üniversitelerin ilgili birimlerinden de ders alabilirler.

d) Öğrenciler, süresi içinde ve usulüne uygun olarak kaydolmadıkları derslere devam edemez ve bu derslerin sınavına giremezler. Kaydolmadığı dersin sınavına giren öğrencinin notu iptal edilir.

e) Öğrencilerin ders yükleri saat cinsinden belirlenir. Bir öğrencinin her yarıyılda alabileceği normal ders yükü, kayıtlı olduğu yarıyılın eğitim planında yer alan derslerin saat cinsinden toplamıdır. Bir öğrencinin her yarı yıl da alabileceği haftalık azami ders yükü birimlerin yönergelerinde belirlenir. Azami ders yüküne zorunlu, seçmeli, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili, Yabancı Dil, Mesleki Yabancı Dil dahildir.

f) Genel not ortalaması 2.00’nin altında olan öğrenciler başarısız sayılırlar ve bu öğrenciler üst yarıyıllardan ders alamazlar. Genel not ortalaması 2.00 – 4.00 arasında olan öğrenciler en fazla bir üst yarıyıldan olmak kaydıyla, her yarıyılda azami ders yükü kadar ders alabilirler. Genel not ortalaması 1.00 – 1.99 arasında olan öğrenciler, azami ders yükünün en fazla %75’i kadar ders alabilirler. Genel not ortalaması 1.00’ın altında olan öğrenciler ise azami ders yükünün en fazla %50’si kadar ders alabilirler.

g) Bir yarıyılda, ara sınıf öğrencileri, haftada en fazla 30 saat, son sınıf öğrencileri ise 33 saat ders alabilirler.


Ders Muafiyetleri

Madde 12: Fakülteye yatay geçiş yoluyla gelen öğrencilerin, geldikleri sınıfa intibakları yapılır. Yatay geçiş yapan öğrenci, daha önce hiç görmediği veya görmüş olmakla birlikte, Fakülte eğitim-öğretim planında yer alan derslerle denk sayılmayan dersleri, Ders Muafiyet Komisyonu’nun teklifi ve Fakülte Yönetim Kurulu Kararı ile normal ders programı çerçevesinde alır.

Madde 13: Fakülteye dikey geçiş ile gelen bir öğrenci, Ders Muafiyet Komisyonu’nun teklifi ve Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile belirlenecek dersleri bir yıl süreli bir intibak programı çerçevesinde almak zorundadır. Dikey geçişle kayıt yaptıran öğrencilerin hangi dersleri ilaveten alacakları ve hangi derslerden muaf tutulacakları başvuru aranmaksızın Ders Muafiyet Komisyonu’nun önerisi ve Fakülte Yönetim Kurulu’nun onayı ile karara bağlanır.

Madde 14: Fakülteye yatay veya dikey geçiş dışında kayıt yaptıran bir öğrenci, daha önce kayıtlı olduğu bir yükseköğretim kurumunda aldığı derslerin Fakülte eğitim-öğretim planında yer alan derslere içerik ve kredi/saat bakımından uygun olması halinde, bu derslerden muaf sayılabilir. Bu haktan yararlanmak isteyen öğrenciler, ilk yarıyılın ilk dört haftası içinde bir dilekçe ile hangi derslerden muaf olmak istediklerini Dekanlığa bildirmek zorundadırlar. Ders muafiyetleri, Ders Muafiyet Komisyonu’nun önerisi ve Fakülte Yönetim Kurulu'nun kararıyla, öğrencinin Fakültedeki öğreniminin ilk yılının başında toptan ve bir defaya mahsus olmak üzere yapılır ve Fakülte Yönetim Kurulu'nun uygun göreceği yarıyıla intibakı yapılır.

Derse Devam ve Yoklamalar

Madde 15: Öğrenciler derslere ve uygulamalara devam etmek ve sınavlara katılmak zorundadır. Devam zorunluluğunun sınırı, teorik derslerde % 70, uygulamalı derslerde ise % 80 dir. Bu şartları yerine getiremeyen öğrenciler yarıyıl sonu sınavlarına giremezler. Öğrencilerin devam durumları, ders sorumlularınca izlenir. Dersin öğretim elemanı, Dekanlık tarafından tespit edilen usule uygun olarak devamsızlığını belirlediği öğrencilerin bir listesini, her sınav döneminden önce Dekanlığa iletilmek üzere bölüm başkanlığına teslim eder. Bu listeler, yarı yıl sonu sınavları başlamadan önce Dekanlık tarafından ilan edilir.

Öğrencilerin alacakları sağlık raporları, derse devam sürelerinin hesabında dikkate alınmaz.

Bir dersin devamını alıp da başarısız olan öğrencilerin, dersi tekrarlamaları durumunda yeniden devam şartı aranmaz; ancak uygulamalı derslerden başarısız olan öğrencilerden yeniden devam şartı aranabilir.


Yaz Okulu, Yandal ve Çift Anadal

Madde 16: Yaz okulunun açılması ile yandal ve çift anadal programları konularındaki uygulamalar, Nevşehir Üniversitesi’nin ilgili yönetmelik, yönerge ve Senato kararları çerçevesinde Fakülte Kurulları tarafından karara bağlanır.

Sınavlar

Madde 17: Sınavlar, ara sınavlar, mazeret sınavları, yarıyıl sonu sınavları ve ek sınavlar olmak üzere dört çeşittir.

a) Bu sınavlar; test, yazılı, sözlü, uygulamalı veya yazılı-sözlü, yazılı-uygulamalı ya da yazılı-sözlü-uygulamalı olarak yapılabilir. Proje, ödev ve uygulamaların yaptırılması halinde, bunların sınavlardaki ağırlıkları ilgili öğretim elemanı tarafından tespit edilir ve bölüm başkanının onayından sonra Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile, yarıyılın ilk üç haftası içinde, öğrencilere duyurulur. Sözlü sınav, ilgili öğretim elemanının başvurusu ve Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile yapılabilir. Bu karar yarıyılın ilk üç haftası içinde öğrencilere duyurulur.

b) Öğrenciler, sınava, sınav programlarında belirtilen gün, saat ve yerde girmek zorundadır. Öğrencinin girmeyi hak etmediği bir sınava girmesi halinde aldığı not iptal edilir. Öğrenciler, sınavlarda kimlik belgelerini yanlarında bulundurmak zorundadır.

c) Dinî ve millî bayramlar dışında Cumartesi ve Pazar günleri de sınav yapılabilir.

d) Bir ders için her yarıyılda en az bir ara sınavı yapılır. İlgili öğretim elemanının isteği ve bölüm başkanlığının teklifi üzerine Fakülte Yönetim Kurulu birden fazla ara sınav yapılmasına karar verebilir ve bu sınavlardan biri seminer, ödev ve proje şeklinde de olabilir. Bu karar yarıyılın ilk üç haftası içinde öğrencilere duyurulur.

e) Haklı ve geçerli sebeplerle ara sınavına giremeyen öğrencilere Fakülte Yönetim Kurulu’nca girme hakkı tanınan sınavlara mazeret sınavı denir. Ara sınavların dışındaki sınavlar için mazeret sınavı hakkı kullanılamaz.

Mazeret sınavından yararlanmak isteyen öğrencilerin mazeretlerini kanıtlayan belgelerle birlikte, ders yarıyılı bitmeden ve mazeretin sona ermesinden itibaren en geç yedi gün içinde Dekanlığa başvurmaları gerekir. Ara sınavlara giremeyen ve mazeretleri Fakülte Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen öğrenciler Dekanlık tarafından belirlenecek bir program dahilinde mazeret sınavına girerler. Mazeret sınavı hakkı aynı ders için birden fazla kullanılamaz. Mazeret sınavına giremeyen bir öğrenciye yeni bir hak verilmez.

Sağlık mazeretleri gerekçesiyle mazeret sınavlarından yararlanmak isteyen öğrencilerin, tam teşekküllü resmi hastaneler dışındaki sağlık merkezlerinden aldıkları raporları, Nevşehir Üniversitesi Mediko-Sosyal Merkezine onaylatmaları gerekir.

Eğitim-öğretime açık süreler içinde (hafta sonu tatili, dini ve resmi bayram tatilleri hariç) velileri herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlı olmayan öğrencilerin, eğitim-öğretimlerini sürdürdükleri il dışındaki hastanelerden aldıkları raporların ve reçetelerin işleme konulabilmesi için öğrencinin önceden Nevşehir Üniversitesi Sağlık Merkezi’nden usulüne göre sevk edilmiş olması gerekir. Velileri herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlı olan öğrencilerin aldıkları bu tür rapor ve reçetelerin kabul edilebilmesi için öğrencilerin eğitim öğretimlerini sürdürdükleri ildeki hastanelerden usulüne uygun sevk ve Nevşehir Üniversitesi Sağlık Merkezi’nin onay şartı aranır.

f) Nevşehir Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’nin ilgili maddeleri ve 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununun değişik 44 üncü maddesi ile azami öğrenim süresini doldurdukları halde mezun olamayan öğrencilere verilen sınavlara ek sınavlar denir.

g) Derse kayıt ve devam şartlarını sağlayan öğrenciler, akademik takvime uygun olarak yarıyıl sonunda, yarıyıl sonu sınavlarına girerler.

h) Azami ders yükü sınırları içinde kalmak şartıyla öğrenciler, notlarını yükseltmek üzere her yarıyılda başarılı oldukları derslere yeniden kaydolarak sınavlarına girebilirler. Bu durumda en son alınan not geçerli sayılır.


Sınav Tarihlerinin İlanı

Madde 18: Ara sınavların, yarıyıl sonu sınav dönemleri Dekanlık tarafından yarıyılın ilk dört haftası içinde ilan edilir. Bu sınavların her bir ders itibariyle tarih, yer ve saatleri sınav dönemlerinden en geç bir hafta önce duyurulur.

Sınav Düzeni

Madde 19: Sınavlar Dekanlık tarafından görevlendirilen öğretim elemanlarınca yapılır. Sınavın yürütülmesinden dersi okutan öğretim elemanı ve görevli gözetmenler birlikte sorumludur. Sınav düzenine ve gözetmenlerin görevlerine ilişkin uygulama esasları Fakülte Kurulu tarafından belirlenir.

Sınav Başarısının Ölçülmesi ve Değerlendirilmesi

Madde 20:  Sınavlar 100 puan üzerinden ölçülür. Bir dersin ara sınav ve yarıyıl sonu sınav sonuçları sayısal puan ile gösterilir. Öğrencinin girmediği sınavların puanı sıfırdır.

a) Ara sınav puan ortalaması, öğrencinin ara sınavlarda almış olduğu puanların toplamının yapılmış olan ara sınav sayısına bölünmesi ile belirlenir. Bu suretle bulunacak buçuklu sayı tam sayıya yükseltilir. 
b)  Ham başarı puanı, yarıyıl veya yıl sonu sınav puanının % 60’ına, ara sınavlar puan ortalamasının % 40’ının eklenmesi ile hesaplanır. Bu oranların hesabında kesirler aynen korunur, ancak ham başarı puanının hesabında buçuklu sayılar tam sayıya tamamlanır.

c) Başarı notları; ham başarı puanları kullanılarak esasları Senato tarafından belirlenen bağıl değerlendirme yöntemiyle ve aşağıdaki şekilde tespit edilir:

Başarı Notu

Katsayı

Başarı Puanı

Başarı Derecesi

AA

4.00

90-100

Üstün Başarı

BA

3.50

85-89

Pekiyi

BB

3.00

80-84

İyi

CB

2.50

75-79

Orta-İyi

CC

2.00

70-74

Orta

DC

1.50

65-69

Geçer-Orta

DD

1.00

60-64

Geçer

FD

0.50

50-59

Zayıf

FF

0.00

00-49

Çok Zayıf

d) Bir dersten başarılı olmak için başarı notunun en az DD veya daha yukarı olması gerekir. Yukarıdaki tabloda AA, BA, BB, CB, CC notları şartsız başarılı notlardır. DC ve DD notları ise şartlı başarılı notlardır. Bir öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir. Bu koşullar, intibak programı öğrencileri için de geçerlidir.


Sınav Sonuçlarının İlanı

Madde 21: Öğretim elemanları not listelerini her sınavın yapıldığı tarihten itibaren en geç 15 gün içinde öğrenci bürosuna teslim etmek zorundadırlar. Dekanlık zorunlu hallerde not listelerinin daha erken teslim edilmesini isteyebilir. Sınav evrakı ise 30 gün içinde teslim edilmelidir. Sınav evrakı, Dekanlıkça, sınav tarihinden itibaren en az iki yıl süreyle saklanır.

Kopya çeken veya çekmeye teşebbüs eden öğrencinin sınav kağıdı, öğrencinin hakkında açılacak soruşturmanın sonuçlandırılmasına kadar değerlendirilmez. Öğrenci soruşturma neticesinde kopya veya kopyaya teşebbüs nedeniyle ceza alır ise sınavı geçersiz sayılır.


Sınav Sonucuna İtiraz

Madde 22: Öğrenciler, bağıl başarı notlarına itiraz edemezler, ancak ara sınavlar ve yarı yıl sonu sınavları sonuçları ile ham başarı puanlarına itiraz edebilirler. Öğrenciler, itirazlarını ilan tarihinden itibaren yedi gün içinde yazılı olarak Dekanlığa yapabilirler. İtiraz, ilgili öğretim elemanı tarafından incelendikten sonra, anabilim dalı başkanı ve/veya bölüm başkanı tarafından tetkik edilir. Sonuç, Fakülte Yönetim Kurulu’nda karara bağlanır. İtirazın tetkik ve değerlendirmesi, itirazın yapıldığı tarihten itibaren en geç 15 gün içinde sonuçlandırılır.


Mazeretler ve  İzinli Sayılma

Madde 23: Yükseköğretim Kurulu’nca esasları belirtilen haklı ve geçerli bir sebeple kayıt yeniletme, derse devam ve sınavlara girme şartlarından birini yerine getiremeyen öğrencilerin hakları saklı tutulur ve kaybettikleri süre azami yasal öğrenim süresinden sayılmaz.

a) Öğrencilere, belgeleyecekleri önemli ve haklı sebeplerinin bulunması halinde, Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile, bir defaya mahsus olmak üzere, azami bir yıla kadar izin verilebilir ve bu süre azami yasal öğrenim süresine eklenir. Ancak bu tür izinler ile ilgili başvuruların yarıyılın başlangıcından itibaren bir ay içinde yapılması gerekir.

b) Ülkemizi veya Üniversitemizi temsil amacıyla bilimsel, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere ve yarışmalara katılan öğrenciler Fakülte Yönetim Kurulu’nca derslerden ve ara sınavlardan izinli sayılır ve bu süreler devamsızlık olarak değerlendirilmez.

c) Öğrencilere, öğrenim ve eğitimlerine katkıda bulunacak burslu veya burssuz yurt içi/yurt dışı eğitim, staj, araştırma, bilgi-görgü artırma gibi imkânların doğması halinde; Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile her seferinde en fazla bir yıla kadar izin verilebilir. Ancak bu izin süresi azami yasal öğrenim süresine dahildir ve bu konudaki başvuruların, kayıt yeniletme süresinin sonuna kadar yapılması gerekir. Bu haklardan yararlanmak isteyen öğrenciler, her defasında öğrenim harcını yatırmak ve kayıt yeniletmek zorundadırlar.

d) (c) fıkrasında belirtilen imkânlardan yararlanan öğrencilerin elde edecekleri eğitim öğretim kazanımları, mevcut yönetmelik ve yönergeler çerçevesinde değerlendirilir.

e) Basit şizofreni, paranoid şizofreni, dissosiatif sendrom, borderline gibi ruhsal bozukluk nedeniyle tüm öğrenim süresi içinde devamsızlığı iki yılı aşan öğrenciler, öğrenimlerine devam edebileceklerine dair yeni bir sağlık kurulu raporu getirdikleri taktirde öğrenimlerine kaldıkları yerden devam ederler ve rapor süreleri azami öğrenim süresinden sayılmaz.

f) Fakülteye ek kontenjan, yatay geçiş veya dikey geçiş gibi sebeplerle geç kayıt yaptırıp da izinli sayılmak isteyen öğrencilerin, kayıt yaptırdıkları tarihten itibaren 15 gün içinde başvurularını yapmaları gerekir.


Genel Not Ortalamasının Belirlenmesi

Madde 24: Her yarıyıl sonunda öğrencilerin genel not ortalamaları belirlenir.

a) Bir öğrencinin bir dersten aldığı ağırlıklı puanı, o dersin kredisi ile o dersin başarı notu katsayısının çarpımıdır. Genel not ortalaması, alınan bütün derslerin ağırlıklı puan toplamının, derslerin kredileri toplamına bölünmesiyle bulunur. Elde edilen ortalama virgülden sonra iki haneli olarak gösterilir.

b) Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ve Bitirme Tezi / Staj dersleri öğrencinin genel not ortalamasına katılmazlar. Bu derslerden başarılı olmak için en az DD notunu almak gerekir.


Mezuniyet Derecesi

Madde 25: Mezuniyet derecesi; derslerin kredi değerleri ile bu derslerin başarı notlarının karşılığı olan katsayılarla çarpımlarının cebirsel toplamının toplam krediye bölünmesiyle belirlenir. Bir öğrencinin mezun olabilmesi için kayıtlı olduğu programın bütün derslerini başarması ve mezuniyet derecesinin en az 2.00 olması gerekir.  Bu koşullar, intibak programı öğrenciler için de geçerlidir.

Akademik Danışmanlık

Madde 26: Danışmanlar öğrencilere ders kayıtlarının yapılmasında yol gösterirler. Bunun yanında, fakülte yönetimi ve öğretim elemanları olan ilişkilerinde, çevreye uyumlarında, eğitim ile ilgili olan veya olmayan her türlü problemlerinin çözümünde ve ihtiyaç duydukları diğer konularda öğrencilere yardımcı olurlar.

Yönetim Kurulu tarafından yeteri kadar öğretim elemanı bu görevleri yerine getirmek üzere danışman olarak görevlendirilir.

Danışmanlar, fakülte içinde ve dışında danışmanlık görevlerinin gerektirdiği faaliyetlerde bulunabilir ve Dekanlığa önceden yer ve zaman bildirerek danışmanı oldukları öğrencilerle toplantılar yapabilirler.

Danışmanlar, haftada en az iki saatlik süreyi görüşme zamanı olarak belirlemek ve öğrencilere ilan etmek zorundadırlar.


Staj ve Bitirme Ödevi

Madde 27: Üçüncü sınıf derslerinden en az birine kayıt yaptıran öğrenciler, Dekanlıkça tayin edilecek bir danışman öğretim elemanının gözetiminde staj veya bitirme ödevi  çalışmalarına başlamak zorundadırlar. Öğrenciler, Fakülte Kurulu'nca belirlenen uygulama esasları çerçevesinde bu çalışmalarını yürütürler. Staj ve bitirme ödevi kredili ders hükmünde olmayıp öğrenci bütün derslerini verip staj/Bitirme Ödevini tamamladıktan sonra mezun olabilir.

Son Yarıyılda Başarısızlık

Madde 28: En çok üç dersten FF veya FD notu alan son yarıyıl öğrencilerine, bu dersler için en geç ertesi yarıyılın başına kadar kullanacakları birer ek sınav hakkı verilir.

FF veya FD notları olmadığı halde genel not ortalamaları 2.00’ın altında olan son yarıyıl öğrencilerine DD, DC, CC notu aldıkları en çok üç dersten en geç ertesi yarıyılı başına kadar kullanacakları bir sınav hakkı verilir.

Lisans öğrenimine hazırlık programı (intibak programı) öğrencilerine son yarıyılı tamamladıktan sonra kullanılmak üzere, başarısız oldukları en çok üç dersten en geç ertesi yarıyılın başına kadar kullanacakları birer ek sınav hakkı verilir.


Tamamlayıcı Hükümler

Madde 29: Bu yönergede yer almayan konularda 24 Temmuz 2007 Tarih ve 26592 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Nevşehir Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği'nin hükümleri uygulanır.

Yürürlük ve Yürütme

Madde 30: Bu yönerge, 2007-2008 Eğitim-Öğretim yılında birinci sınıfa başlayan öğrencilerden başlayarak, Senato’da kabul tarihinden itibaren yürürlüğe girer ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı tarafından yürütülür.