...

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

dersicerik_iktisat_4

İKTİSAT BÖLÜMÜ NORMAL VE İKİNCİ ÖĞRETİM DERS İÇERİKLERİ 

İktisat IV

4.SINIF (GÜZ DÖNEMİ) 7. YARIYIL

İKT- 401 Bitirme Tezi / Staj           2(2+0)   

Ders içeriği için bkz. “Bitirme Tezi Uygulama Esasları”.

İKT- 405  İktisadi Düşünceler Tarihi              3(3+0)

Merkantalizm. Fizyokrasi. Klasik ekonomik analizin temel düşüncesi. Klasik ekonomik analiz. Adam Smith, David Ricardo, J.S. Mill, Marxist ekonomik analiz. Marjinalist ve maksimizasyon disiplinler. Neo-klasik maliyet, arz ve talep teorileri. Neo-Klasik bölüşüm teorileri. Genel denge ve refah ekonomisi. Neo-Klasik para ve konjonktür teorileri. Neo-Klasik dış ticaret teorisi, Keynezyen makroekonomi teorisi.

İKT- 417  Türkiye Ekonomisi              3(3+0)

Türkiye’nin doğal ve demografik özellikleri. Türkiye’de uygulanan iktisat politikaları. Milli gelir ve gelir dağılımı, tarım sektörü. Sanayi sektöründe yapısal değişme ve gelişmeler, enerji sektörü, hizmet sektörü, kamu iktisadi kuruluşları, bölgesel kalkınma planları, özelleştirme, enflasyon, ödemeler bilançosu, Türkiye’de para piyasaları ve bankacılık.

İKT- 419 Çalışma Ekonomisi               3(3+0)

İşgücü piyasaları. İşgücü arz modelleri (boş/çalışma ve aile modelleri), Faktör etkileri, işgücü arzı, kısa ve uzun vadede işgücü talebinin belirleyicileri. Ücret belirleyicileri: yasal ve kurumsal ücret belirleyicileri. İşsizlik çeşitleri, nedenleri ve işsizliğin doğası. Ücret düzeyleri ile ilgili modeller. Türk işgücü yasası.

İKT- 421 AB ve Türkiye                       3(3+0)

Genel kavramsal çerçeve, AB düşüncesinin kökenleri ve örgütlere dönüşüm süreci, topluluk içerisinde diğer birlikler, birliğin genişleme süreci, yapısı ve siyasal bütünleşme, Türkiye ile ilişkiler rekabet durumu, tam üyelik başvurusu ve sonrası, gelecekle ilgili beklentiler, AB’nin genişleme sürecinde diğer aday ülkeler ve Türkiye’nin durumu.

İKT- 423 Türk Vergi Sistemi    3(3+0)

Verginin Tanımı, Vergiye İlişkin Temel Kavramlar, Vergilendirmenin Yapısal Boyutları, Vergi Hukukunda Yorum Yapma; Yöneticinin Vergi Gücü; Vergi Borcu ve Sorumluluğu; Vergi Kaçırma (Sahtekarlığı) ve Cezaları; Vergi Anlaşmazlıkları ve Vergi Davaları, Gelirler Vergisi ve Önemini Değerlendirme; Temel Gelir Vergisi Kuruluşlarını İnceleme ve Değerlendirme; Gelir Vergisi Oranlarını Değerlendirme, Kurumlar Vergisi Kanununun İşleyişini Değerlendirme; Servet ve Harcamalar Üzerinden Alınan Vergileri Değerlendirme, Vergi Kuralları ve Muhasebe Sistemi Arasındaki İlişki.

İKT- 409 İş Ahlakı              3(3+0)

Bu dersin amacı, iş ortamında ahlaki davranışı analiz etmeyi esas alarak temel ahlaki teorileri incelemektir. Etik, Değerler ve Moralin Kavramsal Çerçevesi ve Tarihsel Gelişimi, Ahlak teorileri, İş Ahlakı, Ahlak ve Ekonomik Sistemler, Yönetsel Ahlak, Organizasyonlarda Ahlaki sorunlar, Ahlaki Yönetimin ilkeleri, Ahlaki standartlar, Ahlaki Karar Verme, Ahlaki İkilem, Organizasyonlarda İş Ahlakının Kurumsallaşması, Ekonomik Rekabet, Gücün Manipülasyonu, Çevresel Koruma, Sosyal Sorumluluk, İşyerinde Sağlık ve Güvenlik, Kültür ve Ahlaki Değerler-Dinamik Süreçlerin Yönetilmesi.

İKT- 413 Mesleki İngilizce -III (Çeviri)             3(3+0)

İşletme yönetimi ve ekonomi ağırlıklı parçaların çevrilmesine yönelik olarak işlenen bu derste hem Türkçe mesleki metinlerin İngilizce’ye çevrilmesi, hem de İngilizce mesleki metinlerin Türkçe’ye çevrilmesi üzerinde durulmaktadır.

İKT- 415 Oyun Teorisi                         3(3+0)

Oyunlar Teorisine Giriş, Denge Kavramları: Egemen Argüman, Nash Dengesi, Tam bilgide Statik Oyunlar, Tam Bilgide Dinamik Oyunlar, Eksik Bilgide Statik Oyunlar, Eksik Bilgide Dinamik Oyunlar, Tekrarlanan Oyunlar.

İKT- 425 Bölgesel İktisat          3(3+0)

Kalkınma kutupları teorisi. Ekonomik alan kavramı. Ekonomik gelişme sonucu ortaya çıkan bölgesel gelişme farklılıkları: Bölgesel dengesizliğin ortaya çıkış nedenleri, bölgesel dengesizliğin sakıncaları. Bölgelerarası gelişmişlik farklarını azaltıcı politikalar. Bazı ülkelerde bölgelerarası gelişmişlik farklarını azaltmaya yönelik politikalar. Türkiye’de bölgelerarası sosyal ve ekonomik gelişmişlik farkları ve bu farklılığı azaltmaya yönelik politikalar.

İKT- 431  Yönetim Ekonomisi

Talep fonksiyonunun ampirik olarak incelenmesi. Talep ön tahmini. Talep esnekliklerinin hesaplanması. Üretim fonksiyonlarının ampirik olarak belirlenmesi. Maliyet fonksiyonlarının ampirik olarak belirlenmesi. Kârın ölçülmesi, planlanması ve kontrol edilmesi. Çeşitli piyasa şartları altında fiyatlama ve üretim miktarını belirleme kararlarının alınması


8. YARIYIL

İKT- 402 Bitirme Tezi/Staj            2(2+0)

Ders içeriği için bkz. “Bitirme Tezi Uygulama Esasları”.

İKT- 404 Uluslararası Finans              3(3+0)

Uluslararası finansal sistem. Uluslararası ticaretin finansmanı. Uluslararası finansal piyasalar. Döviz piyasaları. Euro piyasalar. Türev piyasalar. Satın alma gücü ve faiz paritesi. Risk ve döviz kuru risk tahminleri. Döviz kuru riskinden korunma. Uluslararası yatırım ve sermaye akımları. Çokuluslu şirketlerde finansal yönetim. Uluslararası para piyasası. Uluslararası finansal krizler.

İKT- 406 Uluslararası İktisadi Birleşmeler              3(3+0)

Ekonomik entegrasyon şekilleri ve entegrasyonun ekonomik analizi. AB’nin amaçları: Ekonomik ve politik entegrasyon; AB’nin organları. AB ve Türkiye arasındaki ilişkiler.

İKT- 420 İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku           3(3+0)

İş Hukuku Kavramı, İşçi, İşveren, İşveren Vekili ve Aracılar. Ferdi İş Hukuku: İş Akdi, İş Akdinin yükümlülükleri, İş akdinin sınırları, İşin düzenlemesi, Çalışma süreleri, Ücretler, Kıdem tazminatı vs. Toplu iş hukuku: Sendikalar, toplu iş sözleşmeleri, iş uyuşmazlıkları ve çözüm yolları. Türk ve Uluslararası Hukukla ilişkili olarak yabancı gerçek ve tüzel kişilerin ekonomik ve sosyal hakları ve yükümlülükleri, ikamet etme hakkı, mülkiyet sahipliği, sosyal güvenlik.

İKT- 422 İktisadi Sistemler                  3(3+0)

Sistem ve ekonomik sistem kavramları, Sistemlerin ortaya çıkışları, Ortak özellikleri, Tarihi kökleri, Fikri ve felsefi temelleri, Liberalizm, Kapitalizm, sosyalizm ve diğer iktisadi sistemler, Sistemlerde değişme, Günümüzdeki uygulamaları.

İKT- 424 Güncel Ekonomik Sorunlar               3(3+0)

Gelir dağılımı, devletin ekonomideki yeri, özelleştirme, globalleşme, şehirleşmenin getirdiği ekonomik problemler, tarım sektörünün problemleri ve borsa dalgalanmalarının ekonomik konjonktür ile bağlantısı gibi güncel iktisadi konular ele alınmaktadır.

İKT- 414 Mesleki İngilizce-IV (Çeviri)              3(3+0)

Bu ders Mesleki İngilizce III dersinin devamı niteliğindedir ve işletme yönetimi ve ekonomi ağırlıklı parçaların İngilizce’den Türkçe’ye ve Türkçe’den İngilizce’ye çevrilmesi üzerinde durulmaktadır.

İKT- 416 Dünya Ekonomisi                              3(3+0)

Bütünsel yaklaşım, Avrupa birliği-dünyadaki yeri, tarihsel süreç içinde Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri, değişen paradigma-çatışan kültür ve zihniyetler (Batı Avrupa: ekonomi-politik zihniyet, genel trend, dünyanın ekonomik yüzeyinin yeniden yapılanması, global anlamda kesintili sosyo ekonomik ve sosyo politik dengelemeler süreci.

İKT- 418 Kamu Ekonomisi                               3(3+0)

Kamu ekonomisinin kapsamı ve işlevi. Kamu ekonomisini piyasa ekonomisinden ayıran özellikler. Sosyal refah teorisi. Kamusal mallar teorisi. Temel kamusal mallar: Tam kamusal mal olarak milli savunma, iç güvenlik ve adalet hizmetleri ile yarı kamusal mallar olarak sağlık ve eğitim hizmetleri. Dışsallıklar teorisi. Kamusal harcamalarda etkinlik aracı olarak maliyet-fayda analizi. Kamu girişimciliği sektörü. Kamusal mallarda kaynak dağıtım mekanizması. Vergide adalet ve yansıma. Vergide etkinlik ve aşırı yük. Optimal vergileme.

İKT- 426 Bilim ve Teknoloji Politikası                         3(3+0)

Bilim ve teknolojinin tanımı, amacı ve ölçümü. Teknolojik gelişmenin safhaları ve yeni teknolojiler. Eski ve yeni teknolojik sistemlerin firma ve ulusal ekonomi düzeyindeki özellikleri. Bilim ve teknoloji politikalarının amaç ve araçları. Yüksek teknolojiler ve sektörlerin analizi. Araştırma politikaları ve üniversite-sanayi işbirliği. Bilim ve teknolojik gelişmelerin sağlanma yolları. Bilim ve teknoloji politikalarının temel ekonomik büyüklükler üzerindeki etkisi. Dünyada bilimsel ve teknolojik gelişmeler ve uygulanan politikalar. Türkiye’de bilimsel ve teknolojik altyapı ve uygulanan politikalar.

İKT- 428 Uluslararası Pazarlama                     3(3+0)

Uluslararası pazarlama analizleri, uluslararası pazarlamanın gelişim süreci, ürün geliştirme ve ürün politikaları, dağıtım, uluslararası pazarlamada güncel yayınlar, global pazar fırsatları, alternatif stratejiler ve yeni gelişen trendler, çevresel farklılıklar doğrultusunda pazarlama düşüncesinin ve uygulamalarının geliştirilmesi, Türk işletmelerinin dış pazarlarda karşılaştığı sosyal-kültürel-politik ve ekonomik zorluklar.