...

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

dersicerik_iktisat_3

İKTİSAT BÖLÜMÜ NORMAL VE İKİNCİ ÖĞRETİM DERS İÇERİKLERİ 

İktisat III

3.SINIF (GÜZ DÖNEMİ) 5. YARIYIL

İKT- 301 İşletme Finansmanı              3 (3+0)

Finansal planlama ve denetim. Finansal tablolar ve analiz araçları. İşletme sermayesi yönetimi. Sermaye yapısı ve ağırlıklı ortalama sermaye maliyeti. Firmanın finansal durumunun analizi. Firmanın piyasa değeri ve sermaye yapısı arasındaki ilişki.

İKT- 303 Ekonometri -I              3(3+0)

Ekonometrinin tanımı ve kapsamı. Ekonometrik çalışmanın metodolojisi. Model kurma. Basit doğrusal regresyon modeli ve bu modelin En Küçük Kareler Yöntemi ile tahmin edilmesi. Model ve katsayılara ilişkin hipotez testleri.

ECO-303 Econometrics -I          3(3+0)

Definition and extent of econometrics, Methodology of econometric studies, Modelling, Simple Linear Regression Model and Estimation of this model using Least Squares Method, Hypothesis tests related model and coefficients.

İKT- 305 Araştırma Yöntemleri              3 (3+0)

Yönetsel Planlama ve Karar Vermede Araştırmanın Rolü; Araştırma Probleminin Formülasyonu ve Tanımlanması; Veri Toplama Metotları; Hipotez Geliştirme ve Test Etme; Örnekleme Plan Prosedürleri, Sosyal Bilimlerde Makro ve Mikro Araştırma Taslakları, Alan Çalışmaları, Örnek Tetkiki ve Diğer Ölçüm Problemleri; Veri Değerlendirme; Sosyal ve Yönetim Araştırmalarında Kullanılan Önemli Analitik Metot ve Teknikler, Uygulama Örnekleri.

İKT- 317 Uluslararası İktisat -I            3(3+0)

Soyut uluslararası ticaret teorisi. Hecksher-Ohlin ticaret modeli. Ticarette Mal ve faktör fiyatları. Ticari kazançlar ve gelir dağılımı. Ticaret modellerinin ampirik uygulamaları. Uluslararası dış ticaret politikası. Ekonomik büyüme ve uluslararası ticaret. Ödemeler bilançosu kavramı ve analizleri. Dış ticaret ve GSMH.

İKT- 319 İdare Hukuku              3(3+0)

İdarenin  kuruluş,  işleyiş  ve  denetimine  ilişkin  ilke  ve  kurallar  incelenmektedir.  Bu  çerçevede,  idare,  idare  hukuku  kavramı,  idare  hukukunun  doğuşu,  özellikleri,  kaynakları,  idari  rejim,  kamu  hizmeti,  kamu  malları,  kamu  hizmeti  görülüş  şekilleri,  idari  kolluk,  örgütü,  personeli,  idari  işlemler,  idari  karar  ve  sözleşmeler  ile  idarenin  hukuka  bağlılığı  ve  sorumluluğu,  idarenin  denetlenmesi  ve  buna  ilişkin  temel  ilkeler  verilmektedir.

İKT- 321 Endüstri İktisadı         3(3+0)

Endüstri iktisadi, firmaların içsel organizasyonları ve piyasa stratejileri ile yakından ilgilidir. Bu derste endüstri yapısının tanımlanması, yoğunlaşma, toplam talep ve maliyet ile ölçek büyüklüklerinden faydalanılarak yapılmaktadır. Farklı endüstri yapılarının firmaların karar alma sürecine yansıması analiz edilmektedir. Endüstri türleri veya piyasaya bağlı olarak rekabet kavramı irdelenen bu derste, endüstriye giriş çıkış engelleri, fiyatlama stratejileri, reklam, transfer fiyatlaması v.b. kanunlar incelenmektedir.

İKT- 323 Kamu Maliyesi          3(3+0)

Kamu Maliyesinin Tanımı, Konusu, Gelişimi ve Mali Olaylar, Kamu Harcamalarının Önemi, Çeşitleri ve Ayrımı, Kamu Gelirlerinin Önemi, Çeşitleri ve Ayrımı. Bütçe, Türk Bütçe Sistemi, Devlet Borçları, Maliye Politikası, Devlet muhasebesinin tanımı, kapsamı, gelişim süreci ve yasal dayanakları. İdari yapılanma. Devlet muhasebesinde kullanılan hesaplar. Tahsilat ve ödeme. Raporlama işlemleri. Devlet muhasebesinde sorunlar ve çözüm önerileri. Devlet İhale Kanunu ve işleyişi.

İKT- 311 Çevre Ekonomisi              3(3+0)

Temel kavramlar. Mülkiyet hakları ve dışsallıklar. Bilgi ve belirsizlik. Yenilenebilen ve yenilenemeyen kaynaklar. Çevre kirlenmesi ve çevresel yönetim. Sürdürülebilir kalkınma. Türkiye’deki Doğal kaynaklar ve çevresel problemler.

İKT- 313 Sermaye Piyasası ve Borsa              3(3+0)

Bu derste para ve sermaye piyasası iştirakçileri, ilişkileri, araçları ve kurumlarına bir giriş yapılmaktadır. Konular global ve yurtiçi finansal piyasalardaki trendler ve sorunları, finansal kurumlar ve pazarların yapısı ve fonksiyonlarına ilişkin bir analizi, para ve sermaye piyasalarındaki işlemleri, Türkiye’de finansal kurumların yönetimi ve bunların seçilmiş bazı ülkelerdeki finansal kurumların yönetimi ile karşılaştırılmasını kapsamaktadır.  

İKT- 315 Mesleki İngilizce-I              3(3+0)

Bu dersin amacı, öğrencilerin işletme İngilizcesi ve iş iletişimlerini daha iyi kavramalarını sağlamak için okuma ve yazma becerilerini geliştirmektir. Bu derste  iş iletişimi ve işletme İngilizcesi ile ilgili  okuma ve yazma alıştırmalarıyla çeşitli yazma teknikleri ve yaklaşımları üzerinde durulmaktadır.

İKT- 325 Bütçe             3(3+0)

Bütçenin tanımı, tarihi gelişimi ve fonksiyonları. Bütçe ilkeleri ve bu ilkelerden sapmalar. Bütçe kuramları ve bütçeleme teknikleri. Türkiye’de bütçe süreci: Bütçenin hazırlanması, onanması, uygulanması ve denetimi. Bütçenin ekonomik etkileri. Bütçe sürecinin rasyonelleştirilmesi (klasik bütçeleme sisteminden modern bütçeleme sistemlerine geçiş).

İKT- 331 Matematiksek İktisat

Üstel ve Logaritmik Fonksiyonlar / Türevsel Terimleriyle Optimizasyon Koşulları / Eşitlik Kısıtlamaları Altında Optimizasyon / Türdeş Fonksiyonlar / Dinamik Analiz / Kesikli Zaman: Birinci Mertebe Fark Denklemleri

İKT- 333 İktisat Tarihi

İktisat Tarihinin Doğuşu ve Konusu / Ziraat İnkılabı ve Sonuçları / İlkçağ Ekonomileri / Roma İmparatorluğu / Avrupa Medeniyeti’nin Coğrafi ve Sosyal Çevresi / Erken Ortaçağ / İleri Ortaçağ / Geç Ortaçağ / Modern Çağın Başlarında Avrupa Ekonomisi / Ekonomik Güç Dengesinin Değişmesi / Sanayi İnkılabı / Ondokuzuncu Yüzyılda Ekonomik Değişmeler / Ondokuzuncu Yüzyılda Sanayileşmenin Yayılması / Yirminci Yüzyılda Dünya Ekonomisi: Yapısal Değişmeler / Yirminci Yüzyılda Dünya Ekonomisi: Savaşlar ve Ekonomik Performans

İKT-337 Web Tasarımı

Temel www standartları, resim/grafik biçimlendirme, HTML editörleri, HTML etiketleri. CSS ile biçimlendirme, Hazır Java Script kodlarının eklenmesi. Access veri tabanı bağlantılı Asp (Active Server Page) ile web programlama..

İKT-339 Para Teorisi

Para teorisinin kavramsal çerçevesi, Finansal sistem ve para, paranın tanımı ve fonksiyonları, para türleri, para standartları, parasal sistemler para arzı analizi, parasal taban ve para arzı, merkez bankası ve parasal göstergeler, Klasik sistem (paranın dolaşım hızı, miktar teorisi, para talebi ve faiz oranının belirlenmesi),  Keynezyen sistem (para talebi ve faiz oranının belirlenmesi), IS-LM analizi, para ve enflasyon süreci, parasal aktarım mekanizmaları, Monetarist ve Post- Keynezyen modeller, portföy teorisi, Faiz teorileri

6. YARIYIL 

İKT- 304 Ekonometri -II              3(2+2)

Çoklu regresyon analizi: Gauss-Markov teoremi, çoklu regresyon modelinin matrislerle tahmin edilmesi, modele ve katsayılarına ilişkin hipotez testleri. Çoklu regresyon modelinin matematiksel formları. Regresyon analizinde kukla değişkenlerin kullanılması. Klasik regresyon analizinin varsayımlarından sapmalar: Farklı varyanslılık, otokorelasyon, çoklu doğrusal bağlantı. Bilgisayar uygulamaları: SPSS ve Excel.

ECO-304 Econometrics- II           3(3+0)

Multiple Regression Analysis: Gauss- Markov Theorem, Estimation of Multiple Regression Model by Matrices, Hypothesis Tests related model and coefficients, Mathematical forms of Multiple Regression Model, Using of Dummy Variables in regression analysis, Deviations of Classical Regression Analysis's Assumptions: Different Variance, Autocorrelation, Multicollinearity, Applications of computer: SPSS and Excell.

İKT- 308 Maliye Teorisi ve Politikası              3(3+0)

Kamu sektörü. Kamu kurumları ve finansal kurumlar. Kamu malları teorisi. Kamu sektöründe karar alma süreci. Kamu harcamaları. Kamu gelirleri, vergi teorisi. Hükümet bütçesi. Maliye politikaları.

İKT- 312 Rekabet Teorisi ve Politikası            3(3+0)

Piyasa çeşitleri ve firma davranışları teorisi: Tam rekabet teorisi, monopol teorisi, monopollü rekabet teorisi, oligopol teorileri. Faktör fiyatları ve gelir bölüşümü. Genel denge teorisi. Rekabet teorisi.

İKT- 320 Uluslararası İktisat-II             3(3+0)

Soyut uluslararası ticaret teorisi. Hecksher-Ohlin ticaret modeli. Ticarette Mal ve faktör fiyatları. Ticari kazançlar ve gelir dağılımı. Ticaret modellerinin ampirik uygulamaları. Uluslararası dış ticaret politikası. Ekonomik büyüme ve uluslararası ticaret. Ödemeler bilançosu kavramı ve analizleri. Dış ticaret ve GSMH.

İKT- 322 Para-Banka               3(3+0)

Paranın tanımı, paranın işlevleri ve standartları, Finansal piyasalarda kullanılan finansal araçlar ve aracı kuruluşlar, Türk bankacılık sistemi ve işleyişi; Para arzı teorisi ve ticari bankaların kaydi para yaratması; TC Merkez Bankası’nın yapısı, işleyişi ve para politikası uygulamaları. Para talebi ve faiz teorileri, Özel finans kurumları, Bankacılık sisteminde fon kaynakları ve kullanımı, Uluslararası bankacılık.

İKT- 324 İktisadi Kalkınma ve Büyüme                       3(3+0)

Kalkınma kavramı. Kalkınma teorileri. Kalkınmanın finansmanı. Dış tasarruflar, dış yardımlar, dış borçlar, yabancı sermaye. Uluslararası Birleşmeler. Kalkınma sürecinde teknoloji seçimi ve teknoloji transferi. Kalkınma stratejileri.

İKT- 314 Bilgisayarlı Muhasebe              3(2+1)

Türk Muhasebe Uygulamalarına Giriş (Tekdüzen Hesap Planı) ve Bunların Türk şirketlerinde Uygulanması, Türkiye’de kullanılmakta olan LOGO, ETA, LKS, LMS ve diğer yazılım programları ve muhasebe uygulamaları.

İKT- 316 Mesleki İngilizce-II              3(3+0)   

Bu ders Mesleki İngilizce-I dersinin devamı niteliğindedir, iş iletişimi ve işletme İngilizcesi ile ilgili  okuma ve yazma alıştırmalarıyla çeşitli yazma teknikleri ve yaklaşımları üzerinde durulmaktadır. Bu ders lisans anlaşmaları, müşteri hizmetleri, işgörenlerle ilişkiler, toplantılar, ilanlar, hasarlı ürünler ve gecikmiş teslimat için özür mektupları, teminat mektubu, akreditifler, ödemeler, işletme gezileri, reklam, halkla ilişkiler, işgören-işveren ilişkileri gibi konuları kapsamaktadır.

İKT- 318 Dış Ticaret İşlemleri              3(3+0)

İthalat, İhracat, Dış ticarette teslim şekilleri, Ödeme yöntemleri, Uluslararası vesaikin hazırlanması, Ticari uyuşmazlıkların çözümü

İKT- 326 Tarım Ekonomisi ve Politikası          3(3+0)

Tarım ekonomisinin tanımı, kapsamı ve tarihsel gelişimi. Tarihte tarımsal faaliyetler ve Tarım Devrimi. Tarımda üretim faktörleri ve işlevleri. Tarımda ürün ve faktör piyasaları: Arz, talep ve fiyat oluşumu. Tarım işletmeleri ve kooperatifleri. Tarım politikaları: Teori ve Türkiye'deki uygulamalar. Tarım ve dış ticaret. Avrupa Birliği'nde ortak tarım politikası.

İKT- 328 İktisat Sosyolojisi                  3(3+0)

Kapitalist-endüstriyel topluma geçişte Marks’ın üzerinde durdurduğu sınıf oluşumu ve sınıf mücadelesi, Durkheim’in iş bölümü ve dayanışma konusundaki fikirleri, Weber’in rasyonelleşme üzerindeki düşünceleri. Ekonomik liberalizm; Karl Polanyi, endüstri toplumu teorisi, iktisadi düşünce-kültür arasındaki ilişki, Toplumsal yapı ve toplum tipleri, Toplumsal tabakalaşma, Üretim, Mübadele ve bölüşüm, Mülkiyet, Ekonomik gelişmeyi etkileyen faktörler.

İKT-334 Para Politikası

Para politikasının amaç ve araçları, para politikasının göstergeleri, para politikasında gecikme sorunu, para politikası türleri, Merkez Bankası stratejileri, Merkez bankalarının bağımsızlığı ve Kredibilitesi, Merkez Bankası Bilançosu analizi, Türkiye'de para politikası uygulamaları, Enflasyon hedeflemesi