...

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

dersicerik_iktisat_1

İKTİSAT BÖLÜMÜ NORMAL VE İKİNCİ ÖĞRETİM DERS İÇERİKLERİ 

İktisat I  

1.SINIF (GÜZ DÖNEMİ) 1. YARIYIL

İKT-101 Davranış Bilimleri-I              3(3+0)

Davranış Bilimlerinin Tanımı ve Gelişimi, Davranış Bilimlerinde Teoriler ve Metotlar, Motivasyon Teorileri, Algılama, Tutumlar, Tutumlarda Değişim-Sosyal Etkileşim, Sosyal Etki, Kişilerarası Çekicilik, Gruplar, Saldırganlık, Önyargılar ve Cinsiyet, Örgüt ve Birey Açısından Bireysel Davranışın Önemi, Kültür ve Örgüt Kültürü, Kültür Değişmeleri, İletişim, Örgütsel Sosyalizasyon, Stres Yönetimi, Bireysel Davranışları Analiz Etme ve Kavramada Kavramsal Araçlar, Bireyin İyileştirilmesi, Grup ve Örgütsel Performans ve Yöneticinin Rolü, Kişilik ve kişilik teorileri, İşteki tutumlar, tatmin ve bağlılık-Motivasyon, İş tasarımı ve Amaç saptama-Öğrenme Teorisi ve Davranış değiştirme; Liderlik-Grup Dinamikleri- İnteraktif davranış ve güç, Çatışma Yönetimi ve politika-iletişim, Örgütsel değişim ve geliştirme, Örgütsel öğrenme, İmaj geliştirme ve yenileşme.

İKT-103 Genel Muhasebe-I              3(3+0)

Muhasebenin tanımı, Muhasebenin Fonksiyonları; Finansal Tablolar: Bilanço ve Gelir Tablosu; Varlıklar, Borçlar ve Özsermaye, Gider ve Gelirler, Bilanço ve Gelir Tablosu Üzerinde Mali İşlemlerin Etkileri; Genel Kabul Görmüş Muhasebe İlkeleri; Büyük Defter, Yevmiye Defteri, Çift-Kayıt Muhasebe Sistemi; Büyük Defter Hesaplarının Kaydedilmesi; Mizan; Düzeltme Kayıtları, Kapanış Kayıtları.

İKT-105  Matematik-I              3(3+0)

Eşitlikler ve eşitsizlikler. Seriler, Logaritma, Türevler: Birinci ve ikinci dereceden ve diğer türevler. Ekonomik yaklaşımlar: ortalama ve marjinal değerler, firma dengesi, optimizasyon ve esneklik problemi.

ECO-105 Mathematics- I          3(3+0)

Equations and Inequalities, Series, Logarithms, Derivative: First and Second Order Derivatives and others, Economic Approaches: average and marginal values, firm equilibrium, optimization and elasticity problem

İKT-107 Hukuka Giriş              3(3+0)

Hukukun tanımı, Sosyal düzen ve kuralları, Hukuk kurallarının yapısı, Hukukun Kaynakları, Hukuk kurallarının türleri, Hukukun Dalları: Kamu (Anayasal, Yönetim, Ceza, Mali ve iş) ve Özel Hukuk (Medeni, Ticaret, Evrensel ve Uluslararası); Hukuk Sistemleri; Türk Hukuk Sistemi; Haklar.  

İKT -109 İktisada Giriş-I              3(3+0)

İktisat Biliminin temel kavramları. İktisadın temel problemleri. İktisadi sistemler. Fiyat Teorisine giriş. Tüketici dengesi. Arz ve talep analizleri. Firma ve Tüketici davranışları. Rekabet ve monopol. Refah ekonomisi.

ECO-109 Introduction to Economics I 3(3+0)

Main subjects, Main economic problems, Economic Systems, Analysis of Supply and Demand, Elasticity, Consumer Equilibrium, Behaviours of firm and consumer, Monopol, Welfare Economics.

İKT-111 Türk Dili-I              3(3+0)

Türk Dil Bilgisi, Yazım ve İmla Kuralları, Paragraf Geliştirme, Yazılı İfade Yeteneğini Geliştirmeye Yönelik Çalışmalar.

İKT-113 İngilizce-I              6(3+3)

Bu ders öncelikle temel (elementary)  düzeyde  İngilizce gramer yapılarının açıklanması üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bu yapılırken, çeşitli yollarla bütün dil becerilerinin geliştirilmesi teşvik edilmektedir. Alıştırmalar dinleme, sözlü iletişim veya okuma-anlama becerileri veya bunların bir kombinasyonuna yönelik olarak işlenmektedir

İKT-115 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-I              2(2+0)

Osmanlı İmparatorluğunun Yıkılışı, Bağımsızlık savaşı (Milli Mücadele), sosyal, ekonomik, hukuk ve eğitim kurumlarındaki İnkılaplar.

2. YARIYIL

İKT-102 İktisada Giriş-II              3(3+0)

Makroekonominin temel kavramları. Milli gelirin belirleyicileri, istihdam ve işsizlik. Faiz oranları ve enflasyon. Gelir ve istihdam teorileri. Para ve maliye politikaları.

ECO-102 Introduction to Economics II 3(3+0)

Macroeconomic variables and economic schools, Gross Domestic Product, Interest rates and inflation, Unemployment and employment, Money and Fiscal Policies.

İKT-104 Genel Muhasebe-II              3(3+0)

Ticari Mal Alış ve Satış İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi; Sürekli ve Aralıklı Envanter Yöntemleri; Finansal Tablolar; Kasa İşlemlerinin Kontrolü; Kasa Fazlası ve Kasa Noksanları, Alacaklar, Şüpheli Ticari Alacaklar Karşılığı, Stoklar, Demirbaşlar, Tesis, Makina ve Teçhizat, Amortisman ve Maddi Olmayan Duran Varlıklar; Makina ve Teçhizatın Elden Çıkarılması, Uzun Vadeli Borçlar ve Ücretlerin Muhasebeleştirilmesi; Özkaynaklar, Kar ve Temettü;  Gelir Vergisi, Nakit Akışı Analizi; Finansal Tabloların Analizi ve Yorumlanması. 

İKT-106 Matematik-II              3(3+0)

Kısmi türevler ve ekonomide uygulamaları. Homojen fonksiyonlar. Maksimum ve minimum sınırlılık değerleri. Matris Cebirine giriş.

ECO-106 Mathematics- II       3(3+0)

Partial Derivatives and its applications, Homogeneous Functions,  Maximum and Minimum Limitedness Values, Introduction to Matrix Algebra.

İKT-108 Borçlar Hukuku              3(3+0)

Borçlar Hukukunun Tanımı, Borçlar Hukuku İle İlgili Temel Kavramlar, Borçlar Hukukunun Kaynakları, Borçlar Hukuku İle Diğer Hukuk Dalları Arasındaki İlişki, Türk Borçlar Kanununu, Sözleşmeler, Muteber Anlaşmalar, İcap, Kabul, Ehliyet, Doğal ve Yasal Ehliyetsizlik, Rızanın Samimiyeti, Hata, Hile, Baskı; Yasal Zemin; Sözleşme Özgürlüğü, Sözleşme Özgürlüğünün Sınırları, Sözleşmenin Şekli, Basit Yazılı Şekil, Geçerlilik Şekli, Sözleşmenin Sınırlanması, Feragat, Borcun Devredilmesi, Borcun Hukuken İmkansız Hale Gelmesi, Haksız Fiil, Haksız Fiilin Koşulları, Hukuka Aykırı Fiiller, Zarar, En Yakın Sebebin Mevcudiyeti (Haksız Fiil İle Zarar Arasındaki İlliyet Bağı), Bir Fiile İlişkin Kasıt, İhmal, Vekaleten Sorumluluk, Tazminat, Zarara Uğrayan Üçüncü Taraflar, Sınırlamalar, Sebepsiz Zenginleşme.

İKT-110 Genel İşletme              3(3+0)

Bir işletme organizasyonu bakış açısıyla Pazarlama, muhasebe, finans, AR-GE, halkla ilişkiler, Personel yönetimi, üretim ve yönetime giriş yapma. İşletmenin kurumsal çerçevesi ve çevresiyle olan ilişkileri, Organizasyonlar ve yönetime ilişkin temel kavramlar ve ilkeler; Planlama, örgütleme, kadrolama, yöneltme, koordinasyon, bütçeleme ve kontrol fonksiyonuna kısa giriş. 

İKT-112 Türk Dili-II              3(3+0)

Kelime çeşitleri ve grupları. Cümle bilgisi: Cümlenin unsurları, çeşitleri ve cümle tahlilleri. Kompozisyon ile ilgili genel bilgilerin verilmesi ve uygulama örnekleri üzerinde durulması. Yazılı anlatım biçimleri: Dilekçe, rapor, iş mektupları, özgeçmiş gibi resmi yazılar ve makale, fıkra, deneme gibi fikir yazıları. Türk ve dünya klasiklerinden seçilmiş eserlerin okutulup değerlendirilmesi.

İKT-114 İngilizce-II              6(3+3)

Bu ders  İngilizce I dersinin devamı niteliğindedir ve   orta düzeyde İngilizce’ye giriş (pre-intermediate) konularını içermektedir. Gramer yapıları üzerinde yoğunlaşırken, çeşitli yollarla bütün  dil becerilerinin geliştirilmesi teşvik edilmektedir. Alıştırmalar dinleme, sözlü iletişim veya okuma-anlama becerileri veya bunların bir kombinasyonuna yönelik olarak işlenmektedir.

İKT-116 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-II              2(2+0)

Osmanlı İmparatorluğunun Yıkılışı, Bağımsızlık savaşı (Milli Mücadele), sosyal, ekonomik, hukuk ve eğitim kurumlarındaki İnkılaplar.